Cestujete s dětmi? Hlavně žádná očekávání.

Cestování s dětmi je skvělé.

Cestování s dětmi je peklo.

Při cestování s dětmi si užíváte společný čas, s úžasem pozorujete, jak děti pozorují svět a užívají si to.

Všichni jsou šťastní a spokojení.

Při cestování s dětmi si nic neužijete, protože se neustále musíte starat především o potřeby dětí.

Nic neuvidíte, protože děti jsou památkami znuděni.

Je to vyhazování peněz brát je dál než v 70km radiu od domova. Stejně si to nebudou pamatovat. A je jim vlastně úplně jedno, kde jsou, tak proč se s nimi vláčet daleko.

Tak to jsou dva protichůdné názory na cestování s dětmi. A v každém je trochu pravdy. Cestování s dětmi je skvělé. Je super pozorovat, jak reagují na nové zážitky, na nové věci. Jak reagují při prvním setkání s kamarádem, který mluví jinou řečí.

Ale cestování s dětmi může být také peklo. Řvou, že jim je vedro. Že voda v moři je moc slaná. Že sníh je moc bílý.  Že chtějí svojí postel. Že chtějí české jídlo a ne nějakou hnusnou italskou pizzu nebo asijskou rýží nebo slovenské halušky. Často se musíte vzdát svých tužeb vidět v dané lokalitě vše o čem píší průvodce. Těch „must see“ bez který byste se ani neměli odvážit vrátit se zpět domů.

Ale když jste s dětmi na cestách máte spolu intenzivní kontakt, jste s nimi 24/7 což u dětí na 3 roky doma nemáte. A to přináší určitě více pozitiv než negativ, když přežijete 3 kritické první dny a vzájemně se na sebe naladíte. Děti jsou pak spokojené, protože jste tu pro ně. Resp. jste tu pro sebe.

A potřeby? Jo děti mají potřeby, stejně tak i dospělí. A při cestování se naučíte respektovat jeden druhého. I když je to občas dost fuška.

Památky. S dětmi je super, že se netrmácíte úplně všude. Že vlastně poznáváte reálný život místních, spíš než podrobné historické pozadí přítomných staveb. Na ty se zvládnete podívat asi jen velmi zběžně. A ono to často úplně stačí. Pokude nejste nějaký vášnivý nadšenec. A pokud ano, vězte, že tu návštěvu s dětmi zvládnete. Vždy jde o priority.

A vyhazování peněz? To je věc názoru, podle mě peníze rozumně vložené do cestování, tím spíše do cestování s dětmi jsou jedna z nejlepších investic. Ale nemluvím o all inclusive v Bibione, Poreči nebo na Mallorce.

A nejdůležitější věc na závěr? Nemějte žádná očekávání. Pak nemůžete být nikdy zklamaní. A při cestování s dětmi to platí stonásobně. Prostě buďte jen rádi, že jste se zvládli sbalit a opustit bezpečí svého domova. A je jedno jestli to 5km nebo 5000km daleko.

 

 

 

 

Prodělala jsem rakovinu prsu a během léčby jsem si začala psát blog. Zpočátku jsem netušila co mě čeká, co se mnou bude a hlavně zda to zvládnu. Jelikož jsem těžko hledala informace a každé zadání slova rakovina do googlu mou psychiku poslalo dolů, rozhodla jsem se, že pomůžu ženám, které jsou ve stejné situaci. Můj příběh si můžete přečíst zde:
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů